Csokoládé-transzferfólia – kreatív díszítési lehetőségek tárháza
A csokoládé-transzferfólia egy olyan cukrászati fólia, melynek egyik oldala kakaóvajjal
bevont. Erre nyomtatunk különböző mintákat ételfestékkel.
A csokoládé temperálásának folyamata
A csokoládé 2/3 részét felmelegítjük vagy vízgőz fölött (folyamatos keverés mellett),
vagy mikrohullámú sütőben (alacsony hőfokon, minden 15 másodpercben vegyük ki és
kavarjuk meg) addig, amíg teljesen fel nem olvad és egy kissé sűrű, de még mindig folyékony
csokoládét kapunk. Ehhez hozzáadjuk a maradék 1/3 rész apróra tördelt csokoládét, és
folyamatos keverés mellett visszahűtjük, majd visszatesszük a vízgőz fölé (vagy a mikróba) és
addig melegítjük, amíg a csokoládé el nem éri az ideális hőmérsékletet.
A megfelelő hőmérséklet tesztelésére mártsuk a késünk hegyét a temperált csokoládéba.
Ha gyorsan megkeményedik rajta, az jelzi, hogy a csokoládé megfelelően lett temperálva és
kezdhetünk dolgozni vele.
A csokoládé-transzferfólia használata
A megolvasztott, temperált csokoládét egy fém spatula vagy kenőkés segítségével
vékony, egyenletes rétegben kenjük el a transzferfólián (a nyomtatott részén). Várjunk a teljes
dermedésig, majd óvatosan távolítsuk el a hordozó fóliát. Vágjuk méretre az elkészült
csokoládét, vagy amikor még hajlítható, vonjuk be vele a torta oldalát.
Kreatív díszítési ötletek
A csokoládé-transzferfólia rengeteg lehetőséget kínál a kreativitás kibontakoztatására.
Íme néhány ötlet a díszítéshez: